fbpx

Kimchi – Warszawa

Szukasz koreańskiego kimchi w Warszawie? Spróbuj tego wyśmienitego przysmaku przyrządzonego tradycyjną metodą z ekologicznych produktów. W naszym rodzinnym zakładzie Zakwasowni przygotowujemy kilka rodzajów tej orientalnej kiszonki z kapusty pekińskiej, będącej doskonałym źródłem zdrowych bakterii probiotycznych, witamin i błonnika. Możesz je kupić teraz w swoim mieście, w najlepszych sklepach oferujących zdrową żywność. 

Kimchi – tradycyjna kiszonka z Korei

Kiszenie to tradycyjna metoda konserwowania warzyw, która znana jest w wielu krajach na całym świecie. W Polsce kisimy od setek lat białą kapustę i ogórki, natomiast w dalekiej Korei w podobny sposób przyrządza się kiszoną kapustę pekińską. Potrawa nosi nazwę kimchi i występuje w co najmniej 180 różnych wariantach, różniących się przede wszystkim pozostałymi składnikami, którymi są m.in. rzepa, imbir, papryczka chili, czosnek, a nawet owoce morza. Tradycyjny sposób przyrządzania kiszonki na zimę przez Koreańczyków został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, ponieważ odbywa się od w niemal niezmienionej formie od około tysiąca lat. 

Zdrowe i smaczne źródło bakterii probiotycznych

Przeciętny Koreańczyk rocznie zjada nawet 20 kg tej potrawy i trudno się temu dziwić – ma ona wspaniałe walory smakowe oraz zdrowotne. Jak każda kiszonka zawiera zdrowe bakterie kwasu mlekowego, które dbają o prawidłową florę jelit i pracę układu pokarmowego, wzmacniają odporność i wspierają organizm w walce z chorobami. Oprócz tego kimchi bogate jest w witaminy, minerały oraz błonnik, ma także niewiele kalorii – około 30 kcal w 100 g. Można je jeść jako przystawkę lub wykorzystać do przyrządzania orientalnych dań. 

Ekologiczne kimchi z Zakwasowni

Jeśli masz ochotę skosztować kiszonki według tradycyjnej koreańskiej receptury, sięgnij po ekologiczne propozycje z naszej Zakwasowni. Mamy dla Ciebie kilka wariantów tej orientalnej potrawy m.in.:

  • kimchi białe,
  • delikatne,
  • tradycyjne,
  • ostre.

Każdy z produktów jest przyrządzony według oryginalnych receptur z Korei i zawiera wyłącznie naturalne, ekologiczne składniki, którymi są przede wszystkim: kapusta pekińska, rzodkiew, cebula, czosnek, imbir, marchew, papryczka chili, glony wakame. W naszych kiszonkach nie znajdziesz żadnych sztucznych konserwantów, czy wzmacniaczy smaku. Środkiem konserwującym jest naturalna solanka, a smak wzbogacają tradycyjne, orientalne przyprawy takie jak sos sojowy, czy pasta miso. Sprawdź, gdzie kupisz nasze kimchi w Warszawie – lista wszystkich sklepów znajduje się w zakładce Kontakt.