Kombucha, czyli eliksir młodości

Niepasteryzowany, żywy napój o właściwościach probiotycznych bogaty w cenne kwasy organiczne. Orzeźwiający, smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy jest świetną alternatywą dla soków owocowych i innych napojów w codziennej diecie.

Rekomendowany jako uzupełnienie diety szczególnie:

  • przy oczyszczaniu wątroby z toksyn (dzięki wysokiej zawartości kwasu glukuronowego)
  • przy dietach odchudzających ze względu na poprawę metabolizmu i detoks
  • przy profilaktyce po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii
  • przy profilaktyce antynowotworowej (dzięki zawartości kwasu mlekowego)
  • dzięki wysokiej zawartości naturalnego kwasu octowego (wspomaga procesy trawienne)
  • dla osób dbających o zdrowe żywienie, właściwe Ph oraz oczyszczanie jelit
  • dla sportowców przy dużym wysiłku fizycznym
  • przy postach zdrowotnych np. dieta wg Dr Dąbrowskiej

Produkt jest w 100% roślinny i bezglutenowy odpowiedni dla osób z cukrzycą, w ciąży lub w trakcie karmienia. W przypadku zaostrzonych stanów zapalnych układu pokarmowego należy spożywanie skonsultować z lekarzem. Po dłuższym przechowywaniu może zawierać śladowe ilości alkoholu do 0,5% podobnie jak tzw. piwo bezalkoholowe i niektóre soki owocowe.

Produkt należy spożywać na surowo, przed posiłkiem z rana lub po posiłkach w ciągu dnia w ilościach ok. 150 ml. Zawiera naturalny osad, gazuje oraz może wytrącać jadalną i zdrową matkę kombuchy w zależności od czasu i metody przechowywania. Zalecane jest przechowywanie w temperaturze 4-8°C
Minimalna trwałość produktu to ok. 6 miesięcy

Najczęściej zadawane pytania

Co to jest kombucza?
To pradawny, domowy środek leczniczy. Jest to naturalny napój probiotyczny na bazie fermentowanej herbaty z tzw. "japońskim grzybem herbacianym". Jest polecany w codziennej diecie jako źródło kwasów organicznych podobnie jak naturalny ocet jabłkowy. Kombucha ma przyjemny kwaskowaty smak i jest lekko musujący. Najlepiej smakuje schłodzony.
Dla kogo jest kombucza?
Jest dedykowana osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych napojów probiotycznych, mającym na uwadze naturalne metody oczyszczania organizmu oraz poszukującym tzw. "eliksiru młodości". Kombucha jest przeznaczona dla osób dorosłych nieuskarżających się na zaawansowane choroby układu pokarmowego i nerek.
Jaka kombucza jest najlepsza?
Wyłącznie niepasteryzowana, intensywna w swoim octowym smaku oraz wykonana z ekologicznych składników ma najszersze spektrum działania. Napój powinien być chłodzony, a jego zawiesiny i zmienność w czasie świadczą o oryginalności i dają rezultaty przy regularnym spożywaniu.
Daczego warto pić kombuczę?
Liczne prace naukowe mówią o terapeutycznej skuteczności składników kombuchy jakimi są: kwas glukonowy, kwas glukuronowy, kwas octowy i kwas mlekowy oraz ważne dla życia witaminy. Rosyjskie badania z ostatnich 60 lat wskazują na antybiotyczne i odtruwające właściwości oraz na istotną rolę w procesach biochemicznych w organizmie. Dla najlepszych efektów warto pić kombuchę systematycznie, a rekomendowane dawki to trzy razy dziennie po 150 ml schłodzonego napoju, rano na czczo a w ciągu dnia po posiłkach. Obecna wiedza naukowa pozwala stwierdzić, że zawarte w kombuchy kwasy organiczne pomagają w wydalaniu z organizmu substancji szkodliwych nierozpuszczalnych w wodzie. Regularne picie kombuchy może mieć dzięki temu znaczący udział w dietach oczyszczających i odchudzających.
Co z cukrem w kombuczy?
Kombucha jako gotowy napój nie zawiera cukru. Jest on wyłącznie składnikiem niezbędnym do jej produkcji w początkowej fazie, podobnie jak w przypadku octów owocowych. Zostaje on zużyty w procesie fermentacji i zamieniony na kwasy organiczne. Słodkawy smak kombuchy jest efektem pozostałości fruktozy po fermentacji w ilości odpowiedniej nawet dla osób chorych na cukrzycę. Nie ma przeciwskazań do spożywania kombuchy przy jakiejkolwiek diecie niskowęglowodanowej.
Ile czasu kombucza pozostaje dobra do wypicia?
Naturalna niepasteryzowana kombucha powinna być przechowywana podobnie jak inne produkty probiotyczne w lodówce zarówno przed jak i po otwarciu. Pozwala to zachować właściwości smakowe i prozdrowotne. Napój pozostaje doskonały do spożycia przez wiele tygodni, a powstający osad lub formujący się nowy grzyb herbaciany to naturalny efekt i świadczy o wysokiej jakości kombuchy. Jeżeli kombuchę zostawimy w temperaturze pokojowej to po kilku dniach można otrzymać mocniej sfermentowany napój o wyraźnym octowym smaku i zapachu mający zastosowanie w kuchni, kosmetyce włosów lub jako "starter" do własnej produkcji kwasu herbacianego. Kombucha najlepiej smakuje schłodzona podobnie jak inne naturalnie gazowane napoje.
Czy kombucha zawiera alkohol?
W domowym procesie fermentacji kombucha może osiągać poziom maksymalny 0,5% alkoholu podobnie jak tzw. piwo bezalkoholowe. Jest to dawka normalna nawet dla niektórych soków owocowych lub wybranych gatunków białego pieczywa. Jest to jednak ilość nieodpowiednia dla osób zmagających się z uzależnieniem alkoholowym oraz bardzo małych dzieci. Śladowe ilości alkoholu są typowym efektem fermentacji octowej i mają na celu, podobnie jak nasycenie naturalnym dwutlenkiem węgla, konserwację napoju i zabezpieczenie przed drobnoustrojami.
Źródła wiedzy o kombuczy
Günter W. Frank - Kombucha cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach wyd I 2015 (wykaz źródeł) Katherine Green - DIY Kombucha 2015 dr Bożena Sosnowska, dr Tomasz Czernecki, mgr Anna Nowak - Sprawozdanie pt.: Przetwórstwo produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi (...) 2014 Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Dlaczego warto jeść i pić naturalne kiszonki?

Oczyszczają

Kiszonki pomagają w oczyszczaniu naszych jelit z niepożądanych substancji.

Odżywiają

Zawierają witaminy, minerały oraz dobre bakterie, które wspierają nasz metabolizm.

Wspierają

Są idealnym wsparciem odporności na codzień oraz po terapiach np. antybiotykowych.

Smakują

Są genialnym uzupełnieniem każdego menu i diety, szczególnie na surowo.

Tu możesz nas znaleźć online

Niemal codziennie dodajemy wpisy co nowego dla Was ugotowaliśmy