Zakwasy ekologiczne do picia

Niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne z buraków o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Bogate w witaminy z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę.
Rekomendowany jako uzupełnienie diety szczególnie dla:

  • kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego
  • osób z niskim poziomem żelaza we krwi (anemia)
  • osób po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii
  • dzieci od 6 miesiąca życia (oswajanie z bakteriami probiotycznymi)
  • osób dbających o zdrowe żywienie, właściwe Ph oraz oczyszczanie jelit
  • sportowców przy dużym wysiłku fizycznym
  • przy postach zdrowotnych np. dieta wg Dr Dąbrowskiej

Produkt jest w 100% roślinny i bezglutenowy odpowiedni dla osób z cukrzycą, w ciąży lub w trakcie karmienia. W przypadku zaostrzonych stanów zapalnych układu pokarmowego należy spożywanie skonsultować z lekarzem.

Produkt należy spożywać na surowo, przed posiłkiem w ilościach od 50 ml i więcej. Zawiera naturalny osad, może gazować oraz wykazywać zwiększoną gęstość w zależności od pory roku i metody przechowywania. Zalecane jest przechowywanie w temperaturze 4-8°C
Minimalna trwałość produktu to ok. 6 miesięcy

Niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne z kapusty o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Bogaty w witaminy z grupy K, E, C, B oraz rzadką witaminę U.
Rekomendowany jako uzupełnienie diety szczególnie dla:

  • przy oczyszczaniu z toksyn (dzięki wysokiej zawartości siarki i witaminy C)
  • dla lepszego wchłaniania witamin i odżywania mózgu (antocyjany z czerwonej kapusty)
  • dla poszerzania zwężonych naczyń krwionośnych dzięki wysokiej zawartości potasu
  • osób po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii
  • dzieci od 6 miesiąca życia (oswajanie z bakteriami probiotycznymi)
  • osób dbających o zdrowe żywienie, właściwe Ph oraz oczyszczanie jelit
  • sportowców przy dużym wysiłku fizycznym
  • przy postach zdrowotnych np. dieta wg Dr Dąbrowskiej

Produkt jest w 100% roślinny i bezglutenowy odpowiedni dla osób z cukrzycą, w ciąży lub w trakcie karmienia. W przypadku zaostrzonych stanów zapalnych układu pokarmowego należy spożywanie skonsultować z lekarzem.

Produkt należy spożywać na surowo, przed posiłkiem w ilościach od 50 ml i więcej. Zawiera naturalny osad, może gazować oraz wykazywać zwiększoną gęstość w zależności od pory roku i metody przechowywania. Zalecane jest przechowywanie w temperaturze 4-8°C
Minimalna trwałość produktu to ok. 6 miesięcy

Najczęściej zadawane pytania

1Czy zakwas zawiera konserwanty lub cukier?
Nie. Składniki naszego zakwasu to ekologiczne certyfikowane warzywa, zioła, czosnek. Fermentacja odbywa sie w sposób całkowicie naturalny. Nie poprawiamy smaku ani koloru naszego produktu. Jego oryginalny smak pozwala na delektowanie sie codziennie bez uczucia przesytu.
2Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?
Nasz zakwas to produkt żywy. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu przed i po otwarciu. Jest to produkt naturalny, bez żadnych substancji konserwujących czy poprawiających smak. Tak jak kiszonki w piwnicach naszych babć może on stać miesiącami. Podstawą jest stała niska temperatura.
3Co może oznaczać musowanie w butelce z zakwasem?
Pojawianie się w zakwasie musowania jest pożądanym efektem naturalnej fermentacji. Może ono się nasilać w przypadku zmian temperatury przechowywania. Przypominamy aby zachować ostrożność przy otwieraniu. Aby uniknąć nadmiernego musowania zakwasu musi być on zawsze mocno schłodzony.
4Czy zakwas z buraków nadaje się na zupę?
Zakwas dodany do zupy genialnie podkreśli jej smak i kolor. Straci jednak swoje niebywałe działanie lecznicze oraz zmniejszy się jego wpływ na oczyszczanie krwi. Surowy zakwas z buraków zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami. Ponadto zakwas obniża poziom złego cholesterolu i zwiększa odporność. Naukowcy potwierdzają, że poprawia również koncentrację i przeciwdziała miażdżycy. Zakwas odkwasza organizm, spowalnia procesy gnilne oraz pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspiera pracę nerek). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. Ponadto kiszone buraki zawierają mnóstwo witamin (A, C oraz z grupy B), a także kwas foliowy, żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt, który jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym. W wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.
5Czym różni się zakwas z buraków od zakwasów z kapusty?
Obydwa zakwasy to probiotyki, ale różnią się składem, zawartością mikroelementów i warto je spożywać równolegle, ponieważ idealnie się uzupełniają w oddziaływaniu na nasze zdrowie. Wchodzące w skład zakwasu z kapusty fitoncydy działają bakterio- i grzybobójczo oraz są niezastąpione w leczeniu wielu schorzeń. Zakwas z kapusty zawiera witaminy B, C, E, P, betakaroten oraz sole mineralne, wapń, żelazo, potas, magnez. Zakwas z białej kapusty wyróżnia duża zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
6Czy zakwas mogą pić kobiety w ciąży, w trakcie karmienia lub małe dzieci?
Zakwas z buraków jest szczególnie polecany kobietom w ciąży i dzieciom. Zawiera bardzo dużo kwasu foliowego oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych dla przyszłych mam. Systematyczne picie zakwasu w okresie ciąży wspiera układ trawienny w trudnej i uciążliwej "walce o przestrzeń” która prowadzi do wzrostu ciśnienia w jamie brzusznej. Jelita i pozostałe organy trawienne potrzebują w tym czasie specjalnego wsparcia. Unikniemy w ten sposób nieprzyjemnych zaparć, refluksu czy tez innych dolegliwości. Nasz układ trawienny jest odpowiedzialny za produkcję aż 90% serotoniny hormonu zwiazanego z zadowoleniem i naszym samopoczuciem. Najnowsze badania potwierdzają, że zdrowe jelita maja wpyw na jakość naszego snu, nauki czy tez prawidłowego funkcjonowania mózgu. Naukowcy potwierdzają, że szczególnie u dzieci nawet drobna destabilizacja flory jelitowej może prowadzić do niekontrolowanego rozrostu drożdży, grzybów i bakterii beztlenowych, które kolonizują jelita, osłabiają je oraz zwiększają przepuszczalność ich ścian. Wszystko to sprawia , że pokarm nie jest właściwie trawiony i przyswajany. Często dzieci pomimo normalnego wyglądu cierpią na istotny niedobór substancji odżywczych, dlatego do kiszonek trzeba przyzwyczajać je od najmłodszych lat. Wszystko w rękach rodziców.
7Jak stosować zakwasy w codziennej diecie?
Zakwas tak jak każdy probiotyk należy pić systematycznie na czczo z rana bez treści jelitowej. Współcześni naukowcy, lekarze i specjaliści do spraw zdrowego żywienia coraz częściej podkreślają wagę spożywania kiszonek w codziennej diecie. Podczas procesu fermentacji w zakwasie powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Równowaga tego systemu może zostać bardzo łatwo zachwiana. Dzieje sie tak po kuracji antybiotykami lub innymi lekami czy też po chemioterapii. Naprawianie tego stanu i powrót do równowagi może trwać nawet kilka lat. Dlatego rekomendujemy picie zakwasu systematycznie, najlepiej codziennie rano. Zacznij od niewielkiej ilości (50 ml) żeby oswoić organizm z żywymi szczepami "dobrych bakterii”. Następnie można zwiekszyć dawkę i pić nawet szklankę lub więcej dziennie. Podsumowując, jeśli jesteś zestresowany, chory lub musisz zażywać jakiekolwiek leki, choćby przez krótki czas koniecznie zadbaj o przywrócenie równowagi jelitowej uzupełniając dietę o naturalne probiotyki.

Dlaczego warto jeść i pić naturalne kiszonki?

Oczyszczają

Kiszonki pomagają w oczyszczaniu naszych jelit z niepożądanych substancji.

Odżywiają

Zawierają witaminy, minerały oraz dobre bakterie, które wspierają nasz metabolizm.

Wspierają

Są idealnym wsparciem odporności na codzień oraz po terapiach np. antybiotykowych.

Smakują

Są genialnym uzupełnieniem każdego menu i diety, szczególnie na surowo.

Tu możesz nas znaleźć online

Niemal codziennie dodajemy wpisy co nowego dla Was ugotowaliśmy

…bo wszystko można ukisić.