Kiszone ekologiczne warzywa
Kiszenie to nasze hobby, a hasło przewodnie w naszej firmie brzmi "Bo wszystko można kisić!" Dla Was przygotowujemy zawsze sezonowo najlepsze warzywa w nietypowych odsłonach.
Najpopularniejsze kiszonki warzywne to u nas:
- kiszone pomidory czerwone i zielone
- kiszone rzodkiewki
- kiszone brukselki
- kiszone kalafiory
- kiszone cebulki i czosnek no i genialne kiszone cytryny.
Lista kiszonek jest mocno sezonowa, zapraszamy do kontaktu ws. aktualnej oferty.
Najczęściej zadawany pytania
Czy kiszonki zawierają ocet?
Nie, kiszenie to nie kwaszenie. Do kiszenia używamy wyłącznie solanki naturalnej, a warzywa fermentują w spokoju nawet cały sezon.
Kiedy kiszonka jest dobra do spożycia?
Praktycznie tego samego tygodnia kiedy jest przygotowana. Warzywa są wtedy chrupkie i smakują bardziej wyraziście. Dłuższa fermentacja zmiękcza warzywa i sprawia, że smak jest kwaśniejszy co ma również wielu zwolenników. Tak więc jemy kiedy mamy ochotę :)
Jak długo kiszonkę można przechowywać po otwarciu?
Kiszonki nie są pasteryzowane, więc ich otwarcie nie ma znaczenia. Zasadniczo trzymamy je w warunkach chłodniczych żeby spowolnić proces fermentacji. Jeżeli niepojawia się pleśń to kiszonka jest zawsze dobra do spożycia.
Jak spożywać kiszonki?
Polecamy jako przystawkę np. kiszone rodkiewki maczane w miodzie, lub jako dodatek do sałatek np. kalafiory kiszone z rukolą, pomidorami i olejem dyniowym lub jako przysmak w kanapce np. chleb z kummusem, kiszonym pomidorem zielonym i sałatą. Ograniczeniem jest jedynie fantazja.
Dlaczego warto jeść i pić naturalne kiszonki?
Oczyszczają
Kiszonki pomagają w oczyszczaniu naszych jelit z niepożądanych substancji.
Odżywiają
Zawierają witaminy, minerały oraz dobre bakterie, które wspierają nasz metabolizm.
Wspierają
Są idealnym wsparciem odporności na codzień oraz po terapiach np. antybiotykowych.
Smakują
Są genialnym uzupełnieniem każdego menu i diety, szczególnie na surowo.